Bağırsak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Bağırsak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Tıkanması

Bağırsak tıkanması, bağırsak kanalında dışkının ilerleme işlevinin tamamen ve kalıcı bir şekilde engellenmesi sonucunda meydana gelir. Bu sorun erken dönemde teşhis edilemediğinde, ciddi sonuçlara, hatta ölüme kadar gidebilecek kadar önem taşır. Farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan tıkanmalar, her yaşta meydana gelebilir ve kadın ve erkeklerde eşit bir oranda görülebilir. Karın ameliyatı geçirmiş kişilerde, karın içinde meydana gelen yapışıklıklar ya da bantlar tıkanma sebebi olarak kabul edilir. Böyle bir ameliyat geçirmemiş olan kişilerde, tıkanıklık yaşa bağlı olarak farklı nedenlere bağlanır. Yaşın elli ve üzerinde olması halinde, tıkanıklık meydana geldiğinde kalın bağırsak tümörlerinin varlığı düşünülmelidir. Çocuklarda meydana geldiğinde ise fıtık, invajinasyon gibi daha iyi seyirli hastalıkların varlığı düşünülmelidir. Yetişkinlerde ise inflamatuar bağırsak hastalıkları tıkanmalara sebep olabilir.

Bağırsak Tıkanmaları İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Karın içerisinde olan tümör ya da apse oluşumlarının, bağırsak duvarına baskı yapması
  • Bağırsak duvarının ülseratif kolit sebebiyle rahatsızlanması
  • Taşlaşmış olan dışkılar
  • Kasık bölgelerinde oluşan fıtıklar
  • Önceden geçirilen karın içi ameliyatlar
  • Karın ön duvarında meydana gelen fıtıklar
  • Yangılı bağırsak rahatsızlıkları (Crohn ve ülseratif kolit benzeri hastalıklar)

Bağırsak Tıkanmasının Belirtileri Nelerdir?

Tıkanmanın seviyesine göre farklı belirtiler görülebilir. Genellikle kramp şeklinde karın ağrısı, gaz çıkaramama, dışkı yapamama, kusma ve bulantı belirtileri görülür. Bağırsaklar bir günde 8-10 litre bir dolaşımı gerçekleştirir. Tıkanma meydana geldiğinde, bu sıvı dışarı atılamadığından, yukarıdan ağızdan çıkarak kusmaya neden olur. Kusmanın rengi açıksa tıkanma üst tarafta, yeşil gibiyse alt tarafta bir tıkanma var denilebilir. Kusma önceleri mide içeriğinden oluşurken, ilerleyen dönemlerde gaytaya benzeyen kusma görülür. Alt seviyelerde meydana gelen tıkanıklıklarda, karın bölgesinde şişkinlik oluşur. Kusma meydana gelen hastalarda, sıvı kaybına bağlı olan rahatsızlıklar meydana gelir. Bunlar ağız ve mukozal bölgelerde kuruluk, idrar azlığıdır. Bu aşamada olan hastaların acil olarak hastaneye gitmesi gerekir.

Bağırsak Tıkanmasının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastanın fiziki olarak incelenmesi ve öyküsü teşhis açısından önemlidir. Hastanın ayakta çekilen karın filmi de tanıya yardımcı olacaktır. Bilgisayarlı tomografi de bu konuda yardımcı tetkiklerdendir. Tıkanıklığın tespit edilmesi, buna sebep olan rahatsızlığın da belirlenmesine yardımcı olur. Hastanın tıkanma sonucunda oluşabilecek sıvı dengesizliğini belirlemek için, idrar ve kan tahlili yapılmalıdır.

Bağırsak Tıkanmasında Tedavi Nasıl Yapılır?

Hastanın önceden geçirmiş olduğu ameliyatlara bağlı olan tıkanmalarda, 24 saat ile 48 saat arasında cerrahi olmayan tedaviler uygulanmalıdır. Bu, hastanın acil bir durumu olmadığında uygulanabilir. Hastada aciliyet gerektiren durumların olması halinde, ameliyat yapılmalıdır. Hastanın kusması varsa, sıvı kaybına karşı, damardan sıvı takviyesi yapılmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde, hastanın şoka girmesi kaçınılmaz olacaktır. Bağırsaklarda kangren olması, kalın bağırsağın tıkanması ya da iki tarafta birden tıkanma olması halinde acil olarak ameliyat yapılmalıdır. Rahatsızlığın devamında, tıkanıklığa sebep olan nedene bağlı olarak, farklı seyirler görülebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tekmil

12 Temmuz 2024 Cuma

Bağırsak tıkanması yaşadım ve belirtilerinden biri olan kramp şeklinde karın ağrısını sürekli hissediyorum. Bu durumun ilerlemesi halinde hangi belirtilerle karşılaşabilirim ve acil olarak hangi adımları atmam gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bağırsak tıkanması ciddi bir durumdur ve belirtilerinin ilerlemesi halinde yaşayabileceğiniz semptomlar daha da şiddetlenebilir. Bu belirtiler arasında şiddetli karın ağrısı, kusma, karında şişlik, gaz ve dışkı çıkarmada zorlanma veya hiç çıkarmama yer alabilir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir. Bağırsak tıkanmasının tedavisi genellikle hastanede yapılır ve bazen cerrahi müdahale gerekebilir. Bu nedenle, belirtilerinizi göz ardı etmeyin ve en kısa sürede uzman bir doktora görünün.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalın Bağırsak Kanseri

Kalın Bağırsak Kanseri

Haber Bülteni