Bağırsak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Bağırsak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak İltihabı

Bağırsak iltihabı, tıp alanında karşılaşılan en karmaşık sağlık problemlerinden biridir. Bunun nedeni, bağırsaklarda bulunan ince zarın birçok olumsuz faktörün etkisiyle özelliğini kaybederek bozulmasıdır. Bağırsak iltihabının başlıca oluşum nedeni vücuda giren mikroplar ve zehirli kimyasal maddelerdir. Sağlık durumu normal olan her insanın bağırsağında, hem aerobik (havaya ihtiyaç duyan) hem de anaerobik (havasız ortamlarda yaşayabilen) bakteriler bulunur. Normalde bu bakteriler arasında bir denge vardır, ancak bazı nedenlerden dolayı bu bakterilerden bir kısmı bağırsakların iç zarına zarar vererek bağırsak iltihabına yol açar. Bağırsak iltihabı çocuklarda, yetişkinlere oranla daha fazla meydana gelebilmektedir. Özellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde bağırsaklardaki iltihabi durumlardan artış gözlenir.

Bağırsak İltihabı Probleminin Nedenleri

Kesin olarak oluşum nedeni belirlenemeyen bu sağlık sorununun bazı bozuk gıdaların tüketimi ile tetiklenebildiği düşünülmektedir. Ayrıca genetik faktörler, çevresel faktörler ve psikolojik faktörlerin de etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bozulmuş et, bayat yumurta ya da bozuk etlerden yapılmış konserveler ve sucuklar, bayatlamış pasta ve kurabiye gibi besinlerin tüketilmesi bağırsak iltihabına yol açabilen nedenlerdir. Bozuk gıdaların içerisinde yer alan mikroplar, bağırsaklara yerleştikten sonra bağırsak iltihabı oluşumuna neden olabilir. Ayrıca tifo, kolera, kızamık ve grip gibi hastalıklara neden olan mikroorganizmalar veya zehirli maddeler de bağırsak iltihabına yol açabilir.

Bağırsak İltihabının Belirtileri

  • Karın bölgesinde kramp şeklinde ağrı
  • Dışkıda kan görülmesi ya da kanlı ishal
  • Dışkıda mukus görülmesi
  • Kilo kaybı
  • Anemi (kansızlık)
  • Ateş, terleme, eklem ağrıları, bulantı ve kusma

Bağırsak İltihabı Teşhisi

Hastanın doktora anlatacağı belirtiler, hastalığın teşhisi için çok önemlidir. Ayrıca doktor, bazı testlerin yapılmasını isteyerek durumdan emin olabilir. Kolonoskopi, endoskopi, tam kan tahlili gibi testler bu teşhis sürecinde önemli rol oynar. Laboratuvarda dışkı incelenmesi, dışkıda gizli kanın tespit edilmesi ve vücuttaki iltihabın sürecini anlamak için yapılan sedimantasyon testi de teşhis için kullanılan yöntemlerdir.

Bağırsak İltihabının Tedavisi

Bağırsak iltihabının oluşum nedenleri farklı olabildiği için uygulanan tedavi yöntemleri de çeşitlilik gösterebilir. İlaç tedavisinde ilk amaç, iltihabı oluşturan nedenleri baskı altına almaktır. Örneğin, ishalin önlenmesi ile mineral kayıpları azaltılır. İlaç tedavisinde ilk olarak yan etkisi en düşük ilaçlar kullanılır. Bağırsak iltihabında bağışıklık sisteminin verdiği tepkiyi artırarak daha çabuk iyileşmeyi sağlayan ilaçlar ise daha sonra kullanılır. Bu nedenle, bağırsak iltihabı için ilaç tedavisi basamaklar halinde uygulanmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Derya

21 Mayıs 2024 Salı

Benim karnımda agrı var bagırsaklarımda iltihap geliıyor dogum sancısı gıbı bu bagırsak iltihabı nasıl gecer

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Öncelikle, böyle bir durumda bir doktora danışmanız çok önemli. Bağırsak iltihabı ciddi bir durum olabilir ve profesyonel tıbbi tedavi gerektirebilir. Diyetinizde değişiklikler yaparak, bol su içerek ve dinlenerek belirtileri hafifletebilirsiniz, ancak bu sadece geçici bir çözüm olabilir. Doktorunuz, gerekli testleri yaparak size en uygun tedaviyi önerecektir. Sağlıklı günler dilerim.

soru

neşe gülenç

05 Mayıs 2024 Pazar

şiddetli mide ağrısıyediyim yemekler ağzımdan geri geliyor midemde su oluşuyorateşleniyorum acilde burnumdan hortum takıp midemden su çektiklerinde rahatlıyorum ve ishal yapıcı ilaç verdiklerinde rahatlıyorum fakat 3 yada 4 gün sonra aynı hasta oluyorum kalıcı bir tedavisi yokmu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Neşe Gülenç Hanım,

Yaşadığınız semptomlar oldukça rahatsız edici ve hayat kalitenizi ciddi şekilde etkileyen bir durum gibi görünüyor. Bu tür kronik başlangıçlar için çoğu zaman altta yatan bir hastalığın belirlenmesi önemlidir. Öncelikle bir gastroenteroloji uzmanına başvurarak detaylı bir muayene ve gerekirse endoskopi gibi tetkiklerin yapılmasını öneririm. Bazı durumlarda beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler de semptomlarınızı önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca, stresten uzak durmak ve yeterli su tüketmek de mide sağlığı için önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Gülsefa

sizin midenizdeki sorun mide asit salınımının düzgün çalışmamasından kaynalanıyor. Reflü sizin hastalığınız. Öz suyunuzun ağızına gelmesi. gastroentoroloji doktoruna giderseniz endoskopi yaparak için uygun ilaçları verir. belki mideniz de yarada olabilir. endoskopide çıkar meydana. çok fazla sıcak ve soğuk şeyler tüketmeyin. mümkün olduğunuz en kısa zaman da doktora gitmenizde fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni