Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Enfeksiyonu

Bağırsak enfeksiyonu, bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakteriler ile zararlı mikroorganizmalar, yanlış beslenme veya virüsler sebebiyle bağırsakta iltihaplanma yaptığında oluşur. İltihaplanma bağırsaktaki ince zarda meydana gelir. Enfeksiyonun oluşumu birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu rahatsızlık daha çok çocuklarda görülmektedir. Yaz ve sonbahar aylarında bağırsaklarda enfeksiyon oluşumu daha sık yaşanır. Altyapısı yeterli olmayan bölgelerde daha sık görülen rahatsızlık türleri arasında yer alır. Kişisel hijyene dikkat etmeyen bireylerde bu rahatsızlığa daha sık rastlanır.

Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın nedenine bağlı olarak farklı belirtiler görülebilir. Yaygın belirtiler şunlardır:
  • Şiddetli karın ağrısı, ishal ve kusma
  • Daha hafif karın ağrısı ile birlikte ishal
  • Midenin etkilendiği durumlarda bulantı ve kusma
  • Bağırsaktaki şiddetli tahriş durumunda, dışkının sümüksü ve kanlı olması
  • Yüksek ateş
  • Tedavi edilmeyip ilerleyen vakalarda sıvı kaybı, böbrek yetersizliği ve şok

Bağırsak Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?

Bakteri ve viral enfeksiyonların dışında bağırsakları etkisi altına alan bazı hastalıklar da enfeksiyona sebep olabilir. İrritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit gibi rahatsızlıklar bağırsaklarda iltihaplara neden olabilir. Çölyak hastalığı, kolon kanseri ve Crohn hastalığı gibi rahatsızlıklarda da enfeksiyon oluşabilir. Bunların dışında yanlış beslenme ve besin zehirlenmeleri de enfeksiyon nedenleri arasındadır. Kötü şartlarda tutulan besinlerin ve kirli içme sularının tüketilmesi enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar. Bu yüzden besinleri yıkamadan tüketmemek gerekir.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalarda meydana gelen belirtileri ortadan kaldırmak gerekir. Öncelikle hastanın vücudunun kaybetmiş olduğu sıvıyı ve elektroliti tamamlamak gerekir. Bu, eczanelerde hazır olarak satılan şeker ve tuz karışımlarından oluşan eriyikler, tuzlu ayran, maden sodası, çay gibi içeceklerle sağlanmalıdır. Hastada yoğun kusma olduğunda, damardan sıvı ve minerallerle beslenmesi gerekir. Kusmayı durduracak tedavinin de yapılması önemlidir. Hastalarda görülen ishallerin toksinlerden kaynaklanması durumunda, ishalin bir süre devam etmesine izin vermek, toksinlerden kurtulmaya yardımcı olacaktır. Bakterilerin ve virüslerin vücutta üremesini önlemek amacıyla antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Uygun bir şekilde tedavi edilmeyen enfeksiyonlarda, ölüme kadar gidebilecek ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

esra

02 Mayıs 2024 Perşembe

kızım sürekli bağırsak enfeksiyonu geçiriyor wbc si çok yüksek çıkıyor neden acaba.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Esra Hanım,

Kızınızın sık sık bağırsak enfeksiyonu geçirmesi ve WBC seviyesinin yüksek çıkması, vücudunun enfeksiyonla savaştığını gösterir. Bağırsak enfeksiyonlarının nedenleri arasında bakteriyel, viral veya parazitik enfeksiyonlar bulunabilir. Kızınızın beslenme düzenini, hijyen koşullarını ve bağışıklık sistemini güçlendirmek adına bir çocuk doktoruna veya gastroenterologa danışmanız faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Cangül

Yanlış beslenmeden yada çok daha önemli sorunların habercisi olarak sürekli enfeksiyon geçiriyor olabilir, size tavsiyem zaman kaybetmeden daha detaylı tetkikler isteyin ve doktorunuzla tekrarladığı konusunda görüşün. Bu şekilde daha sağlıklı bir sonuca varabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Polip Belirtileri ve Tedavisi

Polip Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıda Mukus Neden Olur?

Dışkıda Mukus Neden Olur?

Bağırsak Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Genişlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Genişlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bağırsak Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Spastik Kolon Belirtileri ve Tedavisi

Spastik Kolon Belirtileri ve Tedavisi