Bağırsak Kurdu Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Bağırsak Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak kurdu, bağırsak sistemine yerleşen ve tedavi edilmesi halinde giderilebilecek olan parazitsel bir durumdur. Bağırsak kurtlarının oluşmasındaki en büyük nedenlerden biri, yetersiz temizlenmiş gıdaların tüketilmesidir. Yeterince temizlenmeyen ya da hijyenine dikkat edilmeyen yiyecekler içerisinde yumurtalar halinde bulunan bağırsak kurdu larvaları, bağırsak sistemine girer ve yerleşirler. İnsan vücuduna oldukça zarar veren bu parazitlerin en küçüğü 1-2 mm, en büyüğü ise bir veya iki metreyi bulabilir. Dünyanın her yerinde görülebilen bu parazitler, sadece ülkelere ve yörelere bağlı olarak gelişmez. İnsanların bulunduğu her yerde ve kendileri için uygun olan ortamlarda kolayca tutunarak vücuda zarar verebilirler. Yetişkinlerde de görülebilen bu parazitler en fazla küçük çocuklarda görülmektedir.

Çocuklarda Bağırsak Kurdu

Çocuklarda görülen parazitlerin, çocukların gelişimlerine çok büyük zararları bulunmaktadır. Küçük yaştaki çocuklarda görülme nedenleri oldukça çeşitlidir. Henüz neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu kavrayamayan çocuklar, çok fazla mikroba maruz kalırlar. Gerek evde gerekse dışarıda bu parazitlere davetiye çıkaracak davranışlarda bulunurlar. Örneğin, toz ve toprakla oynayıp ellerini yıkamadan birtakım yiyecekler yerler. İşte bu esnada aslında bağırsak kurtlarının tohumları ekilmektedir. Bebek yaşta sayılabilecek olan, yani 9 ile 12 ay arası çocuklarda sık görülmesinin bir diğer nedeni ise anne sütünden ek gıdalara başlanmasıdır. Bu süreçte verilen ek gıdalar ile bazı olumsuzluklara maruz kalınabilmektedir.

Bağırsak Kurdunun Çıkma Nedenleri

Bağırsak kurdunun çıkma nedeni çoğu kez hijyen kurallarının ihlal edilmesiyle oluşur. Bağırsak kurdu yumurtaları genellikle pişirilmeden tüketilen meyve ve sebzelerde bulunur. Bu sebeple, pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyvelerin kesinlikle yıkanmadan yenmemesi gerekmektedir. Ayrıca çocuklarda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, okullardan mikrop bulaştırabilecek yerleri kendilerine iyice anlatıp, nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında anlaşılır bir biçimde bilgilendirmektir. Evde dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Bunlar ortak kullanım alanlarıdır. Ortak kullanım alanları ise lavabolar ve banyolardır. Sabunların özelliklerine ve yıkama, durulama işlemlerinin en etkili biçimde yapılıyor olmasına dikkat edilmelidir. Bağırsakta bulunan kurdun çeşidine göre belirtiler de değişkenlik gösterebilmektedir.

Bağırsak Kurdunun Belirtileri

  • En sık görülen belirtisi karın ağrısıdır.
  • İştahsızlık da bağırsak kurdunun belirtileri arasındadır.
  • Özellikle çocuklarda diş gıcırdatması.
  • Ağızdan salya akması gibi belirgin ve oldukça yaygın belirtileri vardır.
Ancak şu önemli hususları da belirtmekte yarar vardır: Bu belirtiler sadece bağırsak kurdunun yol açtığı belirtiler olarak kabul edilemez. Başka sorunların da aynı belirtiler ile ortaya çıkabileceğini unutmamak gerekir. Bazı bağırsak kurtları kendiliğinden dışkı yolu ile atılır ve bu kurtları hasta kendisi de görebilir. Bağırsak kurdu çeşidi olan kıl kurtlarının belirtileri, makat bölgesinden kıl gibi hareketli ve krem rengi kıl kurtlarının gelmesi ile teşhis konulabilir. Bağırsaklarda bulunan kurtların uzun süre bağırsakta kalmaları nedeniyle kansızlığa, beden büyümesinde ve gelişmesinde geriliğe, bağırsak fonksiyonlarında azalmaya ve tıkanmaya, dalak ve karaciğer büyümelerine, kurdeşen döküntülerine ve hatta ağır derecede organ hasarına yol açabildiği belirtilmektedir.

Bağırsak Kurdunun Tedavisi

Bağırsak kurtları vücuda alındıktan sonra kurdun çeşidine bağlı olarak gerekli müdahale yapıldığında 1 veya 2 ay gibi bir sürede kurtulmak mümkündür. Hekimler tarafından uygulanacak birtakım tetkikler sonucu tanı koyulur ve ilaç tedavisine başlanır. Bu süreçte hasta kendi temizliğine ve doktorun uyarılarına dikkat ettiği takdirde iyileşebilir ve kurtlardan tamamen arınabilir. Tedavide verilecek olan ilacın belirlenebilmesi için doktorun bağırsakta bulunan kurdu bizzat görmesi gerekmektedir. Bu yüzden önce dışkı testi yapılır. Konulan tanının ardından ilaç verilmektedir. İlaçlar kurdun cinsine göre değişebilmektedir. Bazı basit kurtlarda tedavide kullanılan ilaçların bir iki günlük kullanımı sonrası sorunun giderildiği görülmektedir. Fakat bazı zorlu kurt çeşitlerinde bu süre oldukça fazla olabilmektedir. Örneğin, inatçı ve ciddi kurt çeşitlerinde tedavi süresi uzundur. Bu gibi bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir.

Bağırsak Kurtlarından Korunma

Bağırsak kurtlarına maruz kalmamak için özellikle çocuklar başta olmak üzere, yenilen ve içilen gıdalara dikkat etmek gerekmektedir. Sosyal yaşam alanlarında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Ev ortamında ise tuvaletler ve banyo kısımları iyice dezenfekte edilmelidir. Bütün bunların yanı sıra sebze ve meyvelerin iyice yıkanmaları gerekmektedir. Ancak bu önlemler dikkate alınır ve uygulanırsa bu sorunlu hastalıktan korunmak mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ayşe

03 Haziran 2024 Pazartesi

ya bende de var ama annem inanmıyo o yüzden bana ilaç tavsiye edermisiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayşe hanım, öncelikle bir doktora başvurarak profesyonel bir görüş almanız önemli. Uzman bir doktorun tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak sağlığınız için riskli olabilir. Annenizle bu durumu açıklıkla konuşarak, bir uzmana danışmanın önemini vurgulayabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Ruhfeza

Merhaba Ayşe Hanım, bağırsak parazitleri başta sizin gelişiminizi etkileyerek birçok belirti ile rahatsızlıklara neden olur. Özellikle makatta kaşıntı, geceleri ağızdan salya akması gibi birçok belirti ortaya çıkar. Tedavisi çok basittir ve çok etkilidir. Bunun için doktora giderek ilacını temin edebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fekal Kalprotektin (Calprotectin) Testi

Fekal Kalprotektin (Calprotectin) Testi

Rektum Bölümleri ve Özellikleri

Rektum Bölümleri ve Özellikleri

Bağırsak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıda İltihap Gelmesi Neden Olur?

Dışkıda İltihap Gelmesi Neden Olur?

Kalın Bağırsak Özellikleri ve Görevleri

Kalın Bağırsak Özellikleri ve Görevleri

Güncel

Dışkıda Mukus Neden Olur?

Dışkıda Mukus Neden Olur?

Güncel

Bağırsak Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi