Bağırsak KanamasıBağırsak kanaması, bağırsaklardaki sorunlardan dolayı kan damarlarının çatlamasıyla meydana gelir. Ağızdan ya da makattan gelen kanamayla kendini belli eden, kişide halsizlik yapan bir rahatsızlıktır. Erken teşhis edilmesi tedavi için oldukça önemlidir. Alt sindirim sisteminde meydana gelen kanamaların çoğunluğu kalın bağırsaklardan ya da rektum bölgesinde olur. Meydana gelen kanama taze, parlak renkli ve gözle görülebilir. Alt sindirim sistemi kanamalarına en sık hemoroitler neden olur. Bunlardan kaynaklanan kanamaları, kanamaya neden olabilecek diğer nedenler olan tümörlerden, iltihabi durumlardan ayırt etmek gerekir. Kalın bağırsak tümörleri ya da iyi huylu tümörler kanser oluşumunun gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu durumlarda gizli ya da bariz kanamalar meydana gelebilir. Kalın bağırsaklardaki iltihaplar ve enfeksiyonlar da kanamalara neden olabilir. Bağırsak Kanamasına Neden Olabilecek Rahatsızlıklar Nelerdir?
Bağırsak Kanamasının Belirtileri Nelerdir?Meydana gelen belirtiler kanamanın şiddeti ve yerine göre farklılık gösterebilir. Rektum ya da kalın bağırsağın alt bölümlerinden gelen kanama, dışkıyla karışık ya da ayrı bir şekilde taze kan şeklinde olur. Üst sindirim sisteminden gelen kanamalarda ise siyah, kokulu, cıvık bir dışkıyla beraber olur. Aynı zamanda kahve telvesi biçiminde ya da taze kan şeklinde kusma da meydana gelebilir. Gizli kanama olması durumunda, dışkıda renk değişikliği olmayabilir. Ani başlayan kanamalarda halsizlik, ishal, kramp tarzı karın ağrısı, nefeste güçlük çekme görülebilir. Hastanın şoka girmesi durumunda idrarda azalma, tansiyon düşmesi, nabız hızlanması görülür. Hastaların renkleri solar, güçsüz, halsiz ve uyku hali meydana gelir. Gizli kanamalarda hastalarda anemi gelişir. Bağırsak Kanamasının Teşhisi Nasıl Yapılır?Öncelikle kanamanın yeri tespit edilmelidir. Hastanın fiziki muayenesi yapılmalı, öyküsü dinlenmelidir. Dışkının rengi, dışkılama alışkanlıkları, karın ağrısı ve karında hassasiyet kanamanın yeri ile ilgili bilgiler verir. Dışkıya demir, bizmut ve yiyeceklerde kanama görünümü vereceğinden, dışkı tahlili yapılmalıdır. Tam kan sayımı da hastalardaki kansızlığın belirlenmesi için yapılmalıdır. Endoskopi hem kanamanın tanısında hem de tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Ciddi kanamalarda kanayan yeri bulmak için, anjiyo yapılırken renkli bir ilaç verilerek, sindirim sisteminin damarları görüntülenir. Bazı durumlarda damara ilaç verilip, kanama kesilebilir. İnce bağırsak kanamalarında, radyonüklid sintigrafi kullanılarak kanayan yer tespit edilebilir. Bu yöntemde damara radyoaktif madde verilerek, özel bir kamerayla kanama yeri tespit edilir. Bağırsak Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?Endoskopik yöntem kanamayı gösterdiği gibi, tedaviye olanak sağlayan bir yoldur. Kanamalarda bölgeye kimyasal maddeler enjekte edilerek, ısı tedavisi uygulanarak, kanayan bölgenin koterizasyonu ile kanamalar durdurulabilir. Kanama durduktan sonra ilaçlar kullanılarak, tekrarı engellenmeye çalışılır. Kalın bağırsaklarda olan poliplerin endoskopik yolla çıkarılması kanamayı kontrol altına alır. Endoskopi yetersiz kalırsa, ağır kanamalarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. |
asitli içecekler veya bağırsak temizleyici birşeyler aldığım zaman iki gün sonra kanama oluyor bazende dışkının sert kabız olduğunda ıhındığımda sanki bağırsakta yara var gibi kanama oluyor çözüm bulamadım
Cevap yazMerhaba Mehmet Korkmaz Bey,
Yaşadığınız durum oldukça rahatsız edici ve ciddiye alınması gereken bir durum gibi görünüyor. Bağırsak kanamalarının birçok farklı nedeni olabilir ve bu konuda bir uzmana başvurmanız en doğru adım olacaktır. Gecikmeden bir gastroenteroloji uzmanına veya bir genel cerraha gitmenizi tavsiye ederim. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak size uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Geçmiş olsun.
Saygılarımla,
Hemoroid, fistül yada polip olabilir, ileri düzeydeyse bağırsak enfeksiyonu olabilir. Erken teşhis çok önemlidir. Uzman bir hekime başvurun.