Bağırsak Daralması Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Bağırsak Daralması Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Daralması

Bağırsak daralması, bağırsaklara kan taşıyan ve beslenmelerini sağlayan atardamarların tıkanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kısacası, bağırsaklarda yeteri kadar kan taşınamaması bu hastalığın ana nedenidir.

Bağırsak Daralmasının Nedenleri

Damarlarda tıkanıklık oluşmasının ana nedeni, tıp dilinde ateroskleroz olarak adlandırılan damar sertliğidir. Bağırsak tıkanmasına yol açan damar sertliği, kişinin yaşam tarzı ile yakından alakalı olabilir. Bağırsak atardamar sisteminin tıkanması, yaşlılık faktörü ile fazla sigara içen kişilerde ve kolesterol seviyesi yüksek olan bireylerde görülebilmektedir. Bağırsak daralması sorunu özellikle ince bağırsaklarda oluşabilir. Bu durumun nedeni, ince bağırsakların kansızlık durumuna karşı daha fazla duyarlı olmalarıdır. Bağırsak daralması hastalığı teşhis edildikten sonra kısa süre içinde tedavi edilmezse bağırsaklarda kangren oluşumu gözlenebilir ve bu durum kişinin ölümü ile sonuçlanabilir. Bağırsak daralması, bağırsak atardamar sisteminde tıkanıklık olmasıyla gelişen mezenterik iskemi ani olarak ortaya çıkan akut hastalığa ya da sürekli olarak görülebilen kronik durumlara neden olabilir.

Bağırsak Daralmasının Belirtileri Nelerdir?

Tıp dilinde mezenterik iskemi olarak adlandırılan bağırsak daralması, bağırsak atardamar sisteminin uzun zamandan beri tıkanık olmasına bağlı olarak ortaya çıkmış ise bu kişilerde yemek yedikten 15 dakika veya bir saat sonra şiddetli karın ağrısı görülür. Ağrının görüldüğü bölgeler karnın orta ve üst bölümleridir. Bağırsak daralmasının şiddeti zamanla azalır ve 60 dakika ile 90 dakika içinde kendiliğinden kaybolur, ancak bir sonraki yemek öğününde aynı sıkıntılar tekrar yaşanır. Bu ağrıları yaşamak istemeyen hasta, yemek yemekten kaçınır ve kilo kaybı yaşamaya başlar. Bazı durumlarda bağırsak daralmasının neden olduğu şikayetler, ishal, kusma, mide bulantısı ve kabızlık gibi diğer hastalıklarda görülen belirtilerle karışabilir. Ateroskleroz zamanla bağırsaklara kan getiren atardamarların daha fazla tıkanmasına neden olur ve bu durumda bağırsak daralması daha da şiddetli hissedilir. Bu durumda akut bağırsak daralması oluşur. Bağırsak daralması görülen hastaların kalbinde düzensiz ritim gözlenir. Kalpte düzensiz ritim görülmesi sonucunda bağırsaklara giden kan miktarında ani artma ya da azalma yaşanabilir.

Bağırsak Daralmasının Tanı ve Tedavi Süreci

Bağırsak atardamarlarında hastalığa neden olan oluşumların tanısının koyulabilmesi için, kişinin şikayetlerinin bağırsak daralmasından mı yoksa başka hastalıklardan mı kaynaklandığını belirlemek amacıyla birtakım görüntüleme yöntemleri kullanılır. Kullanılan görüntüleme yöntemleri şunlardır:

  • Anjiyografi
  • Doppler ultrason
  • Çeşitli kan testleri
  • Bilgisayarlı tomografi
  • Manyetik rezonans anjiyografi

Tedavi aşamasında, tıkanmış olan damarların açılması ve bağırsaklara normal kan akışının sağlanması temel amaçtır. Bağırsak daralmasına neden olan damarlardaki tıkanıklığın akut veya kronik nedenlerden dolayı oluşmuş olması, uygulanacak olan tedavi yöntemini değiştirmektedir. Örneğin, damarlardaki tıkanıklığın giderilmesi için damarlara balon tedavisi uygulanabilir, damarlara stent takılabilir veya cerrahi operasyonla damarda tıkanmaya neden olan pıhtının çıkarılması sağlanabilir.

Ekstra Bilgiler

Bağırsak daralması, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir durumdur. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın prognozunu önemli ölçüde iyileştirebilir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sigara kullanımını bırakmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi önlemler, bağırsak daralması ve diğer aterosklerotik hastalıkların riskini azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nuşin:

12 Temmuz 2024 Cuma

Bağırsak daralmasının belirtilerini yaşarken, yemek yedikten sonra şiddetli karın ağrısı yaşayan başka kimler var? Bu ağrıların zamanla azalıp 60-90 dakika içinde kendiliğinden kaybolduğunu fark eden oldu mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nuşin,

Bağırsak daralması belirtileri yaşayan kişilerin yemek yedikten sonra şiddetli karın ağrısı yaşamaları ne yazık ki yaygın bir durumdur. Bu ağrıların 60-90 dakika içinde kendiliğinden azalması da başka kişilerde gözlemlenmiştir. Ancak, bu belirtiler ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir ve ihmal edilmemelidir. Bir doktora başvurmanı ve gerekli tetkikleri yaptırmanı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bağırsak Gazı Nasıl Giderilir

Bağırsak Gazı Nasıl Giderilir