Bağırsak Genişlemesi Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Bağırsak Genişlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak genişlemesi, insanlarda doğuştan olan sinir hücrelerinin olmamasına bağlı olarak yaşanan ve bu nedenle dışkı yapamama sorununa yol açan bir rahatsızlıktır. Tıpta bu durum Hirschsprung hastalığı olarak tanımlanır. Bu rahatsızlıkta, kalın bağırsak normalden daha geniş olur, zaman içinde daha fazla büyür ve genişler. Hastalıkta, alt rektumun dışkı atımını anüsle sağlayamama sorunu bulunmaktadır. Anüsün dışkı atımı için yeteri kadar geniş olmaması halinde, bağırsakta büyüme ve genişleme olur. Bu durum, yeni doğan bebeklerde %30-35 oranında görülür. Zamanından önce doğmuş olan prematüre bebeklerde ise nadiren rastlanır. Her 5000 doğumdan birinde görülen bu hastalığın %80 oranında erkeklerde olduğu bilinmektedir. Hastalığın genetik olarak oluşmadığı da bilinir.

Yeni doğan bebeklerde bağırsakları dolduran sıvıya mekonyum dışkısı adı verilir. Bunun çıkarılamaması halinde karın bölgesinde ağrılı şişme ve kusma gibi durumlar, bağırsak genişlemesinin yani Hirschsprung hastalığının belirtilerinden biridir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bu rahatsızlık, anüsün genişletilmesi ve rektal muayene ile dışkının çıkarılmasıyla çözülebilir. Rektal muayene sırasında dışkı patlama gibi çıkar ve bazı durumlarda bebekler dışkı bile kusabilir. Bu durum, yeni doğan bebeklerde kilo ve su kaybına neden olur. Ayrıca ishale ve kabızlık sorunlarına da yol açabilir.

Bağırsak Genişlemesinde Klinik Seyir
  • Bebekte kaka yapma süresi genellikle 48 saati aşar. Kakasını yapmış bile olsa, müdahale gerekebilir.
  • Makatta parmakla muayene sırasında, fışkırır gibi kaka çıkışı olur.
  • Kaka yapamamak, karında şişkinlik ve kusma devam ediyor ve müdahale edilmediyse, bebeklerde durdurulamayan ishal gelişir. Bu ishaller, bağırsak genişlemesi olan bebeklerin en sık ölüm sebeplerindendir. Hastada ani şok geliştiğinde ölümler olabilir.
Bağırsak Genişlemesinin Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın neden olduğu kalın bağırsakta genişleme ve anormal büyümeye tanı konulurken biyopsiye gereksinim vardır. Hastanın rektal bölgesinden alınan biyopsi ile kesin tanı konur ve tedaviye başlanır. Rektal biyopsi, hastalığa kesin tanı koyacak tek yöntemdir.

Bağırsak Genişlemesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığı olan çocuklarda karın bölgesi ameliyatla açılarak, dış tarafa torba bağlanır. Belirli bir süre dışkı bu şekilde torbayla atılır. Bebek 12-18 aylık olduğunda, yeniden ameliyat edilerek konulan bu torbadan ayrılır. Açılmış olan bölüm kapatılarak, bebeğin normal dışkılama yapması sağlanır. Ameliyatla kalın bağırsağın kendini toparlayabilmesi için belli bir süre verilir. Ameliyattan sonra bebeklerde ishal görülebilir, ancak sonuç genellikle başarılı olur.

Cerrahi Tedavide Yapılanlar
  • Kolostomi Açılması: Karın dışına kalın bağırsak yerleştirilerek, bebeğin kakasını yapması sağlanır.
  • Düzeltici Ameliyat: Yerleştirilen bağırsak çıkarılarak, makata sağlam bağırsak yerleştirilir. Bu işlem bebeğin bir yaşına kadar yapılır.
  • Kolostomi Kapatılması: Ameliyattan sonra sorun yoksa, kolostomi kapatılır.
Ameliyat Yapılmasını Engelleyen Durumlar
  • Bebeğin ateşinin olması, idrar yolu enfeksiyonunun olması, ishalinin ya da öksürüğünün olması halinde
  • Bebeğin öncelikle ameliyat edilmesi gereken doğumsal kalp hastalığının olması
  • Bebekte ileri derecede kansızlığın olması halinde ameliyat yapılamaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

medine

17 Mayıs 2024 Cuma

büyük abdestimi yapaken abdestim ön tarafa vajinaya doğru yığılıyor ne yapmam gerek bilmiyorum bilen varsa lütfen yoruma yazsın

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Medine hanım, bu tür bir durum yaşamak rahatsız edici olabilir. Öncelikle, bu gibi durumlar için bir doktora başvurmanız en doğrusu olacaktır. Uzman bir doktor, size doğru teşhis ve tedavi yöntemlerini sunabilir. Ayrıca, hijyeninize dikkat etmek ve düzenli olarak temizlenmek de önemlidir. Geçmiş olsun dileklerimle.

2. Cevap
cevap

Bedahşi

Bu durum da sizin bence öneri yerine bir an önce doktora gitmeniz lazım. Belki bağırsak genişliği oluş olabilir. Yani size daha ciddi rahatsızlıklar vermeden bir doktora gitmeniz lazım. Sizin bu dönemde kabız olmamanız lazım. Aşırı kabızlık da tetikliye bilir. Kabızlık yapmayacak gıdalar tüketin. Spor yaparak da metabolizmanızı canlandırın. Geçmiş olsun

soru

Dursun Satır

07 Mayıs 2024 Salı

İyi günler ben Uşaktan yazıyorum annem 65 yaşında karnının alt sağ kısmında hafif şişlik oluştu zaman zaman çok ağrı çekti doktora gittimizde bağırsak büyğmesi oldunu ve vereceyi ilacın riskli olduğunu söledi bununla ilgili bir yardım açılama yaparsanız sevinirim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Dursun Satır,

Öncelikle annenizin yaşadığı sağlık sorunundan dolayı geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Bağırsak büyümesi ciddi bir durumdur ve doktorunuzun ilacın riskli olduğunu belirtmesi de önemli bir uyarıdır. Bu gibi durumlarda, annenizin tedavi süreci ve ilaç kullanımı hakkında doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmanız ve alternatif tedavi yöntemleri olup olmadığını sormanz faydalı olabilir. Ayrıca, ikinci bir uzman görüşü almanız da durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Annnizin beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve stresten uzak kalması da sağlığına olumlu katkılar sağlayabilir. Umarım en kısa zamanda anneniz sağlığına kavulur.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Cevval

Bağırsak büyümesi sorununda kullanılan ilaçlar dikkatli seçilmesi ve düzenli dozda kullanılması gerekiyor. Aksi halde yaşanılan sorunun daha da kötüye gitmesine sebep olur. Mutlaka doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda ilaç kullanmanız gerekiyor. Ayrıca düzenli beslenmeniz ve bol bol su tüketmeniz gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Rektum Bölümleri ve Özellikleri

Rektum Bölümleri ve Özellikleri

Güncel

Kalın Bağırsak Kanseri

Kalın Bağırsak Kanseri